U bevindt zich hier: HomeHomeGroningse receptenNieuws genealogieCBGRegionaal Archief Leiden zet alle oude notariële bronnen gratis online

Stampot Mous mit spekjes( op zien Grunnegs)

Wat mout der in:stampot mous mit spekjes

  • 750 gram mous
  • 1 kilo eerdappels
  • 200 gram dobbelsteentjes rookspek
  • 1 snoefke zout
  • 1 kopje görde

Hou mout je t doun:

Schil d eerdappels en snie ze in geliekmoatege veureltjes en dou ze din in grode paan en zet d eerdappels veur 2/3 in t wotter. Ontdou d mous van d haarde naarvn en snie d mous in klaine veureltjes en was dit in n roeme houveulheid kolt wotter.D mous kin nou bie d eerdappels soamn mit d gört en zet dit op t vuur en voug zolt toe.Bring dit aall aan d kook en zet t vuur leeg as d stampot kookt en loat t rustig goar wordn.Onnertussn bak je in n koukepaan de spekjes knuspereg. As d eerdappels goar bint, geit t oaf en stoomt t dreug.Dou der n klont botter bie en wat widde peper en stamp t goud deur mekoar. Voug nou d spekvet en d gebakkn spekjes tou en ruier t deur d stampot.

Presentair dizze stampot mit rookwost, speklappn of n gehaktbal.

Groningse mosterdsoep

IngredientenGroningse mostersoep

100 gr boter
100 gr bloem
1 liter runderbouillon
ui(en)
125 ml slagroom
100 ml witte wijn
250 gr gebakken spek
2 el Marne mosterd

Bereiding

De boter in een pan smelten (niet bruin laten worden) en daarin een ui fruiten. De bloem toevoegen en met een garde blijven roeren totdat er een bal ontstaat. De bal in beweging houden totdat de bloem gaar is (je hoort dan een sissend geluid). De runderbouillon beetje bij beetje toevoegen zodat het steeds glad blijft zonder klontjes en als laatste de witte wijn en de mosterd toevoegen. Een beetje room over de soep schenken, gebakken spekjes toevoegen en dan serveren.

Stopvaarve

Stopvaarve (stamppot broene bonen):
 
Wat mout der in:

  • 'n Kilo eerappels,
  • 'n pond broene bonen (mag ook oet blik)
  • 'n Pond vet spek
  • 'n Beetje zolt.
 Hou mout je t doun:

Eerappels schillen, op t stel zetten met roem wotter en goar koken. De broene bonen waarm moaken. Ondertied t stokje vet spek in plakjes snieden en oetbakken. De goare eerappels ofgaiten in n gatjepaan en de broene bonen net zo. Bonen en eerappels stampen en der spekvet deurhén doun om t smui te kriegen, eventueel n beetje zolt der bie. Stopvaarve is lekker met oetbakken vet spek en zuit-zoere robaiten.
As t zo dreuge is dajje der in draaigen te stikken din kinje der n beetje koumelk deurdoun.

Pagina 1 van 2

Nieuwsflitsen

Donderdagavond heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorstel van het college om een nieuw depot te bouwen voor het Stadsarchief.

Het Stadsarchief, sinds 2007 gevestigd in het monumentale pand De Bazel aan de Vijzelgracht, barst uit zijn voegen. De huidige depotcapaciteit van 48 kilometer archief is niet meer voldoende voor de immer groeiende...

Lees meer...

Login vdrmolen



Go to top