Er is een nieuwe inhoudsopgave van de database van WieWasWie beschikbaar. Vooral door het Noord-Hollands Archief en Stadsarchief Rotterdam zijn er veel nieuwe aktes van de burgerlijke stand toegevoegd, maar ook de andere instellingen voegen regelmatig deelcollecties toe. Daarnaast worden er van tijd tot tijd wijzigingen doorgevoerd in reeds aanwezige documenten. Kijk op WieWasWie.nl af en toe op MijnHome/dashboard om per datum te zien wat er nieuw of gewijzigd is. De nieuwe inhoudsopgave is hier te downloaden als PDF of Excel-bestand.

WieWasWie, 84 personen

Vul in het eenvoudige zoekscherm een sterretje in om alle personen op te vragen.

 

 

 

 

 

 

 

Waar komen al die documenten vandaan?

De database van WieWasWie wordt bijna dagelijks bijgewerkt. Gelukkig gaat dat grotendeels automatisch via een proces dat in IT-termen ‘harvesten’ (oogsten) genoemd wordt. Heel simpel gezegd loopt de harvester de databases van de archieven die aan WieWasWie meedoen langs. Per database wordt gecheckt of er nieuwe documenten (records) zijn toegevoegd en of er reeds in WieWasWie opgenomen records zijn aangepast. De in de moederdatabases toegevoegde en gewijzigde documenten worden vervolgens ook op WieWasWie toegevoegd en aangepast. Het leuke van dit proces is dat de gegevens op WieWasWie altijd up to date gehouden worden.

Oogsttijd in de Wilhelminapolder

Oogsttijd in de Wilhelminapolder (Archief Wilhelminapolder inv.nr 1068) http://wiewaswieblog.nl/2012/11/oogsttijd-in-zeeland/#sthash.F2rXaFbd.dpuf

Wijzigingen in documenten worden doorgevoerd als er een foutje in staat. Dat is bijvoorbeeld een spel- of typefout. Meestal worden deze foutjes ontdekt door oplettende gebruikers van de websites van de archiefinstellingen zelf (bijvoorbeeld op allegroningers.nl of zeeuwengezocht.nl) of gebruikers van WieWasWie. Zij geven de fout door, de instelling krijgt een berichtje en vervolgens kunnen zij de fout in hun eigen databeheersysteem aanpassen. Als de harvester langs is geweest, wordt de wijziging ook doorgevoerd op WieWasWie.

Nieuwe documenten in onze database komen bijvoorbeeld van een instelling waarvan de vrijwilligers handmatig een aantal documenten hebben overgetypt. Het is ook mogelijk dat een instelling besluit om een nieuwe deelcollectie op WieWasWie aan te bieden. De records worden dan door de instelling op een aparte server ‘klaargezet’ in het A2A-dataformaat zodat de harvester de hele collectie voor het eerst kan ‘ophalen’ en doorvoeren in WieWasWie. Zo is kort geleden de burgerlijke stand van het Stadsarchief Rotterdam en van veel gemeentes in Noord-Holland voor het eerst binnengehaald.

E-mail bij nieuwe of gewijzigde documenten

Wil je graag weten wanneer er voor jouw onderzoek mogelijk interessante documenten zijn toegevoegd, dan kun je je aanmelden voor de e-mailnotificatiedienst van WieWasWie. Aanmelden doe je via de instellingen van je WieWasWie-account.  Scroll op de pagina naar beneden tot ‘Ontvang e-mailnotificaties bij updates van’ en klik op de knop ‘bewerk instellingen’. Vervolgens kun je aanvinken bij welk soort updates je gemaild wil worden. Dit zijn de opties :

  • Gewijzigde documenten (mail bij wijzigingen in documenten die al in WieWasWie stonden)
  • Nieuwe documenten (mail bij nieuwe documenten in WieWasWie)
  • Favoriete zoekopdrachten (mail bij nieuwe/gewijzigde resultaten voor opgeslagen zoekopdrachten, bijvoorbeeld ‘Janus van der Veen’)
  • Deelnemerspagina’s (is de algemene informatie over een bepaalde archiefinstelling in WieWasWie aangepast?)
  • Favoriete uitgebreide zoekopdrachten (mail bij nieuwe/gewijzigde resultaten voor opgeslagen uitgebreide zoekopdrachten, bijvoorbeeld ‘janus van der Veen’ + ‘Antje Zeeman’ + ‘Amersfoort’)

Hoe krijg je e-mails bij nieuws in de database?

De e-mails over favoriete zoekopdrachten zijn eigenlijk het interessantst omdat die het meest zijn toegespitst op jouw onderzoek. Zoek je naar ‘Egbert de Vries’, en wil je weten wanneer er een nieuw document is toegevoegd of een bestaand document is aangepast?


1. Toets in het eenvoudige (blauwe) zoekscherm ‘Egbert de Vries’ in, klik op ‘Zoek’. Na zoeken klik je op het sterretje om de opdracht op te slaan.

Eenvoudige opdracht opslaan als favoriet.

Het sterretje wordt  geel.


2. In je accountinstellingen geef je aan dat je e-mails wilt ontvangen voor favoriete zoekopdrachten (optie 3).

Ga meteen naar je accountinstellingen


3. Je ontvangt een e-mail als er nieuwe of aangepaste documenten zijn waar ‘Egbert de Vries’ in wordt vermeld. Klik op de link in de mail, en je ziet de gepersonaliseerde updates. Klik maar eens op de link in onderstaande voorbeeld-e-mail.


Beste …,
Je hebt je aangemeld voor de e-mailnotificaties van WieWasWie. Je ontvangt daarom een e-mail bij toevoegingen aan en wijzigingen in de database van WieWasWie. De volgende updates zijn gevonden:
Er is/zijn 5 document(en) aangepast voor zoekopdracht ‘Egbert de Vries’
Je kunt je voorkeuren voor het ontvangen van notificaties in je accountinstellingen aanpassen.

 

4. Omdat ‘Egbert de Vries’ nou niet bepaald een unieke naam is, krijg je waarschijnlijk ook notificaties bij updates voor andere Egbert de Vriesen dan die voor jouw onderzoek van belang zijn. Het kan verstandig zijn om de zoekvraag nader te specificeren in het formulier voor uitgebreid zoeken. Voeg bijvoorbeeld aan de zoekopdracht een tweede naam toe, zoals die van zijn vrouw ‘Maria Francisca Visser‘. je kunt de zoekopdracht zo specifiek maken als je wilt. Nadat je de zoekopdracht hebt uitgevoerd, kun je weer op het sterretje bovenaan de resultatenpagina klikken om de opdracht favoriet te maken.

 

5. Om ook van updates voor opgeslagen uitgebreide zoekopdrachten per e-mail te ontvangen, vink je in je accountinstellingen de laatste optie aan.

Lees meer http://wiewaswieblog.nl/2013/07/ruim-84-miljoen-namen-in-wiewaswie-hoe-blijf-je-op-de-hoogte/